StacyPullasorsa

Aito Avioliitto haisee kuolemalta

  • Totuus
    Totuus

Minulla oli aikaa Haapajärvellä vietettäväksi ja päätin kuluttaa sen kotiseutumuseossa. Siellä oli esimerkiksi taitavasti tehtyjä rukin lapoja. Kuulun siihen sukupolveen, etten tiedä, missä kohden rukkia on lapa, mutta tiedän, että rukin lavat olivat vuosikaudet suomalaisissa postimerkeissä. Tarina taitavasti tehtyjen lapojen taustalla oli, että huolellisesti tehdyt käsityöt olivat etu riiattaessa. Olipa hankalaa: jos olit mämmikoura, jäit ilman vaimoa ja elelit peräkammarin poikana. 

Näin se ennen elämä oli kaikilla, pieni lipsahdus polulta ja alkoi matka kohti hautaa. Ei tavinnut edes itse tehdä mitään väärää, riitti, kun syntyi väärään aikaan. Nälkävuodet verottivat väestöä kolmanneksella. Moni talo autioitui. 

Taidan kuulua niihin väärään aikaan syntyneisiin, sillä olen liian vanha että olisin nauttinut ymmärrystä sateenkaariväen asioihin liittyvissä ulostuloissa. AIDS-epidemia teki minusta lesken. Lesken elämä on synkkää se, kyynelistä ei tule pidettyä lukua. 

Minä en kuitenkaan koskaan ole pitänyt hengissä olemista itsestään selvyytenä. Elossa oleminen on jatkuvaa kamppailua. Tunnen useita sateenkaariväkeen kuuluvia, joiden elämä on päättynyt keski-iässä. Jos haluaa helppoa syytä siihen, miksi, niin päihteet. Minulle ei ikinä ole päihteet olleet ongelma, ehkä sen takia olen korkeaan ikään selvinnytkin, mutta minä olen samalla kyvytön näkemään syitä miksi joku päättää ryypätä hengiltä. Sen kuitenkin tiedän, että jatkuva vihan kohteena oleminen luo jännitystilan, jota jotkut ratkaisevat päihteiden avulla.

Kun pulttia vedetään liian tiukalle, se murtuu, jonka jälkeen on kuin pulttia ei olisi laisinkaan.  Kun kaikki, mitä teet, on jonkun uskontopäissään tuomitsevan mielestä väärin, niin sitten häviää ymmärrys siitä, mikä oikeasti on haitallista ja mikä ei ole. Jos siis vaikka se vie maineen, että on homo, niin jos on homo ja sen lisäksi juoppo, niin se menee siihen samaan piikkiin. Toisaalta, jos on homo ja on raitis ja kunnollinen, niin näiden mielestä on kuitenkin yhä edelleen homo ja pitäisi tehdä parannus. Se on peli, jossa ei voi voittaa. 

Minusta on täysin turhaa yrittää miellyttää. Paljolti se, mitä Aito Avioliitto -porukka nillittää heihin kohdistuneena aggressiona on heidän itsensä provosoimaa. Tulin juuri raamattuvyöhykkeeltä ja pidin siellä ollessa koko ajan paitaa, jossa lukee " Setojemme veteraanit" ja on sateenkaarilippu ja Tarja Halosen kuva kiitostekstin kanssa. Nyt, ellei olisi Raamattuvyöhykettä minulla ei olisi tarvetta pitää edes kyseistä paitaa. En pidä sitä vaikka Fiskarissa, Turussa tai Salossa. No, yksi tuli kysymään tälläkin reissulla, mutta muuten ihmiset olivat ystävällisempiä kuin mitä minä alun perin pohjalaisista uskoinkaan. 

Kaikilla ei ole hyvää sanaa heistä, vaan ihmisiä valuu sydänmailta etelään homofobian takia. Minä epäilen, että heidät on kasvatettu sellaisiksi miellyttäviksi ihmisiksi mitä minäkin tapasin siellä Pohjanmaalla. Juttu vain on niin, että voin olla kiva, mutta minä en ole niin kiva koskaan, että annan ihmisten ajaa minut itsetuhoon. 

Väärien neuvojen antamisessa ja tuomitsevuudessa on kyse juuri siitä, ajaa mielenterveysongelmiin, päihteisiin, lopulta varhaiseen kuolemaan. Minä olen oppinut sellaisen asenteen elämässä, että jos minun pitäisi valita, kuolenko minä tai sinä, niin se olet sinä, joka kuolet. Sitä ennen tulen karttamaan kaikkia tilanteita, mitkä tällaiseen valintaan johtavat. Siksi olen sosialisti. On totta, että ihmisiä syrjitään työpaikalla jo pelkän pärstän perusteella saatika sitten jos on moninainen seksuaalisuuden tai sukupuolen suhteen, syntyperän, kehon muodon ja niin edelleen. Jos on työtön, joutuu leipäjonoon hyvin nopeasti. Leipää taas jakavat uskonnolliset järjestöt, jotka haluavat taas ajaa sateenkaariväen eheytysleirille. Molempi pahempi, työpaikalla tiedetään, saat laittomat potkut, joita sinulla ei ole mahdollisuutta lähteä riitauttamaan, leipäjonossa tiedetään niin joku haluaa parantaa sinut Jeebuksen avulla. Kapitalismissa kaikki on kauppatavaraa, myös seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus. Minä en ole kapitalismia tähän maahan halunnut. 

Kaiken kaikkiaan ihmisten teoista minusta huokuu piittaamattomuus siitä, että ollaan ihan kuilun partaalla ja saatetaan syöksyä sinne milloin tahansa. Luonto on syöksykierteessä. Minulle tarjoiltiin totuutena aikoinaan sitä, että sateenkaariväellä on keskimäärin alhainen elinikä. Kuten sanottu, monella onkin.  En itse odottanut eläväni yli 45 ikävuoden. Toisin kävi. Yritin sitten etsiä, mihin nämä tiedot varhaisesta kuolemasta perustuvat. Eivät mihinkään, fake news. Kaikki on pelkkä fake news. Raamattu on fake news, eheytys on fake news. 

Jos rakennat elämäsi valeuutisten varaan, niin sitten olet kuin se mies, joka ei saanut rukinlapaansa viimeisteltyä: jäät ulos kaikesta, millä on väliä ja sinut haudataan koivun alle. 

Useimmilla normiheteroilla taas on usein varaa latkia hopeavettään, se ei vie välittömään tuhoon. Ikävä, että jotkut kuvittelevat jakelevansa hyviäkin viisauksia kun ovat eläneet niin mukavoitunutta elämää, ettei välitön tuho ole ollut oven takana uhkaamassa koko ajan. Eikös tämän nimi ole mansplainaus, kun se tulee mieheltä. Mikäs nimi keksitään Aito Avioliitto -porukoiden puheille, raamattusplainaus? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kerran Helsingin rautatiesemalla oli Aito avioliitto-teltta. Minulla kun on kova hinku saada selville elämän mysteereitä, menin tietysti telttaan kyselemään. Tarkoitukseni oli saada selville olivatko avioliittoni olleet alkujaankaan AITOJA.

Se varsinainen asiani ei selvinnyt, mutta kiiluvasilmäinen uskova täti ryhtyi minua vanhaa miestä kasvattamaan ja hetkessä tuomitsi minut ikuiseen kadotukseen. Kysyin että mahtaako hänellä olla valtuuksia tuomita ihmisiä noin vaan kadotukseen.

Tapahtui ihme: täti pyysi minulta anteeksi. Ehkä tällaista nöyrtymistä ei olisi tapahtunut jos vieressä ei olisi ollut Me Naiset-lehden toimittaja valokuvaajan kanssa.

Toimituksen poiminnat