StacyPullasorsa

Luottamusyhteiskunta

Joskus media esittää ihan höperöitä ajatuksia yhteiskunnasta. Corbett report ihmettelee, kuinka valtamedian puolueellisuus on tullut ihan naurettavan ilmeiseksi. Osan tietysti selittää se, että journot ovat omassa pienessä Sanomatalon kuplassaan vailla kosketusta arkielämään, seurustellen vain toisten toimittajien kanssa. Siinä kuplassa lähetään oikeuteen, kun joku kutsuu "NATO-pissikseksi", vaikka toimittajat ainakin ennen tunkivat kameroineen sotatoimialueelle eturintamaan. Se oli ennen jänishousujournalismia. 

En ymmärrä pohjoiskoreamaista Suomi-hehkutusta. Viimeksi Suomi on "luottamusyhteiskunta". Pienikin kierros esimerkiksi viranomaisissa paljastaa sen, ettei ainakaan kansalaisiin luoteta. Valvontakamerat kuvaavat jokaista liikettämme kaikkialla paitsi Lapin tuntureilla ja lisää elektronista valvontaa halutaan koko ajan. Suomalainen on nyt vähemmän vapaa kuin koskaan, suomalaiseen luotetaan vähemmän kuin koskaan. Vaikka palkattomien aktiivihuijausta kutsutaan "luottamusloikaksi", niin käytännössähän, jos jäät vaille elämisen mahdollistavaa palkkaa, joudut tekemään tiliä tulemisistasi ja menemisistäsi valtiolle ennätyksellisen paljon. Köyhiin ei ainakaan luoteta. 

Migrant Tales kirjoittaa Irakista saapuneesta pakolaisesta nimeltä Ibrahim, joka kyllästyi Suomeen ja pitää Suomea pimeänä tunnelina, jonka päässä ei näy valoa. Hän päätti palata takaisin Irakiin kyllästyneenä systeemiseen rasismiin Suomessa. Suomessa arabimaista tuleva on koko ikänsä lähtökohtaisesti terroristi ja toisen luokan kansalainen, vapaa vain epäonnistumaan, tilintekovelvollinen viranomaisille. On kustannustehokkaampaa pitää hänet halpatyöelämässä ja Hurstin jonossa kuin suoraan vangita hänet. Se pätee moneen täällä syntyneeseenkin.  Systeemi pitää löysässä hirressä, muodollisesti vapaa, käytännössä kuin lusimassa ikuista ehdollista. 

Toisaalta sitten Suomessa kyllä on joissain asioissa ihan käsittämätön luottamus ihmisten hyvyyteen. Seikkaillessani taas Suomessa tulin Pöytyälle. Pöytyä tarjoaa ilmaiset saunat kuntalaisille järven rannalla. Tuosta vain, kuka tahansa voi mennä ja saunoa. Saaristossa kesäisin moni kirkko pitää ovia auki. Koskaan en ole kirkossa itseni lisäksi ketään nähnyt. Ei taida olla edes valvontakameroita. Samaan aikaan kuitenkin historiallisia kirkkoja poltetaan. 

Miten voi olla yhtä aikaa luottamus ja epäluottamus? 

Kirkossa käyvä matkaileva porukka ja Pöytyän saunojat ovat keskiluokkaa. Keskiluokkaan luotetaan enemmän. Harvahampaista köyhälistöä halutaan kontrolloida silloinkin, kun hän hakee viimesijaista apuaan leipäjonosta. Toimittajat ovat keskiluokkaa. Ne näkevät avoimet kirkot, ilmaiset saunat ja avoimet autiotuvat. Suomi on hyvä maa rikkaille. Kaikki maat ovat hyviä maita rikkaille. Aivan erityisesti luotetaan poliitikkoihin. Samat ketkut valitaan kerta toisensa jälkeen. Kuka ne valitsee, ei köyhät ainakaan. Kukaan minun äänestämäni ei ole koskaan tullut valituksi, koska keskiluokka, joka äänestää, luottaa oman luokkansa ehdokkaisiin. 

Kapitalismissa kannattaa keskittää markkinointi demografisesti suurimmalle ryhmälle, mikä on joka asiassa kellokäyrän keskikohta. Kaikki tehdään tuon massan ehdoilla, poikkeava on paitsi harvinaista, myös epäilyttävää. Poikkeava pelaa nopilla, jotka on painotettu häntä vastaan. Keksin, että esimerkiksi polkupyörän maksimikapasiteetti on 120 kg. Jos olet isompi, ei voi taata turvallisuutta enää. Blessed be, herran haltuun. 

Painotettuja noppia on usein vaikea näyttää toteen, tässä se on selkeä. Usein käytän aikaa sen miettimiseen, milloin nopat on painotettu itseäni vastaan Suomessa, milloin taas on reilut nopat. Tänä kesänä on esimerkiksi satanut joka kerta, kun olen ollut reissussa, mutta minä en voi vaikuttaa säätilaan, joten reilut nopat ja vain huono onni. Kallispalkkainen terveyskeskuslääkärini ei ymmärrä mitään, ei tiedä mitään, eikä osaa mitään. Painotetut vai reilut nopat, en osaa sanoa.  

Luottamusyhteiskunnassa ei edes oikeasti pitäisi olla tarvetta sen miettimiseen, onko yhteiskunta toiselle reilumpi kuin toiselle. Luottamusyhteiskuntahöpinä on merkki siitä, että se luottamus on muuttunut uhanalaiseksi. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Corbett report tai Migrant Tales eivät taida olla Julkisen sanan neuvoston vastuullisten medioiden joukossa.

Valvontakamerat eivät vähennä luottoa ihmisiin tai riistä vapautta. Auttavat rikosten tai tapahtumien selvittämisessä.

Linkkisi Migrant talesiin ei toimi, minkä takia henkilön taustoista ei ole tietoa eikä tilannetta voi arvioida.

Pienissä kunnissa ei ole rahaa käyttää valvontakameroihin? Miksei "köyhälistö" muuta Pöytyälle, jos siellä palvelut ovat parempia? Kuuluuko äänestämättömään "köyhälistöön" gallupeissa esitetyt 1 600 000 ääntä, kun keskiluokan "äänestämä" suurin puolue saa 600 000 ääntä? http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/file...

Eikö löydy kestävämpää pyörää nykyään, koska kapitalismin luulisi toimivan, että rahalla saa? Kuin kokoomuskin asettaa mahdollisimman laajaa äänestäjäkuntaa kosiskelevat ehdokkaat saadakseen suurimman äänimäärän.

Tämä kaikki piti suoltaa, kun Handmaid's tale -sarja vaikuttaa ottaneen vallan. "Blessed be, herran haltuun."

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Nyt pitäisi linkin toimia.

Minä en luota JSN:oon enkä sen luetteloon vastuullisista medioista. Siellähän oli mukana Atte Jääskeläisen rämettämä YLE:kin. Itse asiassa mikään näistä medioista ei herätä minussa luottamusta. Corbett on tainnut puhua siitä, kun hän luki useita eri maiden lehtiä ja kaikissa käydään samaa keskustelua ja on samat näkökannat ja samat asiat nostettu framille. Silloin se taisi olla Kony, joka ratsasti vastuullisen median aallonharjalla, kadotakseen lopulta taas hämärään. Sen jälkeen tuli uusia. Veikkaanpa, että tämä Thaimaan luolapelastusjuttu on joka ikisessä päämediassa ainakin Euroopassa. Miksi, oi miksi tuhlataan palstamillejä tällaiseen. Tietysti pahempaakin on.

Corbettin Kony-jakso on tässä: https://www.youtube.com/watch?v=a-EVWan-QLU "How to Manufacture (or Suppress) Outrage"

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minulla oli joku vuosi sitten onni olla IS:n toimittajan ja valokuvaajan kanssa luovutetussa Karjalassa. Minä sain kolme vuorokautta puhua heille kotiseudustani Salmista, sen menneisyydestä, sodista ja elämästä.

Toimttaja elää keskellä kuohuvaa elämää, ei oikea toimittaja voi olla kuplassa.

http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/MATKAKUVIA/Ilta-...
http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/MATKAKUVIA/Koiri...
http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/MATKAKUVIA/Sorta...
http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/MATKAKUVIA/Pitka...

Risto Koivula

YLEllä ja Hesarilla onkin valetoimittajia.

Toimituksen poiminnat