StacyPullasorsa

Oikeisto valehtelee vuodesta 1918

  • Suomen Kuvalehti nro. 13, 29.3.1919
    Suomen Kuvalehti nro. 13, 29.3.1919
  • Sähke 10.1.1918
    Sähke 10.1.1918

Suomalaisia on huijattu alusta asti ja vieläkin yritetään, vaikka vuosi vuodelta se käy vaikeammaksi, koska suomalainen arkistolaitos on kasannut kiitettävästi lähteitä nettiin. 

Yksi valhe on, että punaiset aloittivat kapinan laillista hallitusta vastaan. Ensinnäkin, Suomessa ei ollut mitään laillista hallitusta, vaan hallituksen asema oli ollut kiistanalainen siitä lähtien, kun Kerenski laittomasti hajotti eduskunnan. 

Virallisesti sota alkoi, kun Siltasaaressa punainen lyhty pistettiin torniin. Koko ajan on levitetty tarinaa, että siltasaarelaiset radikaalit ideologisesti sokaistuneina syöksivät maan sotaan.

Miksi kuitenkin pari viikkoa sitä ennen Sortavalasta on lähetetty sähke Mannerheimille, joka sanoo "Karjala nousee kaikin miehinensä vapauttamaan maata anarkian häpeästä, luotamme urheiden Pohjanmaan miestenkin täyttävän velvollisuutensa". 

1919 Suomen Kuvalehdessä Pohjanmaan miehet muistelivat näin: "Vietetään nyt joulunpyhät rauhassa, mutta sitte heti lähdetään etelään tekemään loppu roskaväen metelöimisestä". (Pohjanmaalla on ilmeisesti perinne ihmisten leimaamisesta ihmisroskiksi) ja tammikuussa: "Aletaan hetki, kun vaan saadaan järjestetyksi yhteinen toiminta koko Etelä-Pohjanmaalla, mutta jos ryssät jotain yrittävät tehdä, sitten ei hetkeäkään odoteta". 

Toisin sanoen, valkoiset olivat oikein ylpeitä sodan jälkeen siitä, että he lähtivät vapauttamaan etelän "roskaväen metelöinnistä" tai "anarkiasta". Kyllä minä enemmän uskon aikalaisia kuin myöhemmin keksittyjä satuja. 

Todennäköisesti demarit pakotettiin jälkikäteen hyväksymään kertomus, jossa punaiset esitetään syyllisinä sodan aloittamiseen. Lienee ollut niin, että sotaan ajauduttiin ilman että se olisi ollut siviilien kontrollissa laisinkaan. Valta oli heikko, oli se sitten Helsingissä tai Vaasassa. Niinpä sitten esimerkiksi kävi, että vastoin kansanvaltuuskuntaa punaiset rupesivat perustamaan naiskaarteja tai tapahtui summittaisia kenttäoikeudenkäyntejä. 

Verkkouutiset kirjoittaa tunteenomaisesti, että http://www.verkkouutiset.fi/eversti-avautuu-vuodesta-1918-punaisia-maalataan-hyviksi/ punaiset maalataan hyviksi. En liitä punaisiin moraalisia attribuutteja muuten kuin reippaus ja valmius ottaa aloite, mutta näyttää minusta siltä, että pahentunut elintarviketilanne ja hyvin lyhyessä muistissa ollut nälänhätä merkitsivät paljon. Ihmiset eivät toista kertaa kuolisi nälkään. Ei nyt, kun oli ase kädessä.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Suomessa ei ollut mitään laillista hallitusta, vaan hallituksen asema oli ollut kiistanalainen"

Itsenäiseksi julistautuneen valtion laillinen hallitus se oli joka tapauksessa. Oli sitten Kerenski tehnyt mitä hyvänsä joskus aiemmin. Siis kuka mitäkin haluaa kiistää ...

"Miksi kuitenkin pari viikkoa sitä ennen Sortavalasta on lähetetty sähke Mannerheimille, joka sanoo "Karjala nousee kaikin miehinensä vapauttamaan maata anarkian häpeästä"

Tuo ja ne Lapuan miesten puheet tarkoittavat vain sitä, että anarkian merkit olivat alkaneet jo ennen kuin tilanne meni niin pitkälle, että varsinaista vallankaappausta lailliselta esivallalta alettiin konkreettisesti tehdä.

Meinaatko todella, että hallitusta tukeneet valkoisen armeijan miehet junailivat vallankaappauksen Helsingissä voidakseen aloittaa sodan punaisia vastaan?

Punakapina oli itse asiassa Leninin bolshevikkihallinnon masinoima projekti, jonka lopullisena tarkoituksena oli saada Suomi valtiona takaisin Venäjän huomaan. Se on tärkein syy myös sille, että Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden. Seuraavat askeleet olivat silloin jo kartalla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eräässä suhteessa sisällissota saattoi sittenkin olla valepukuinen siunaus. Ilman sitä nämä Otto Ville Kuusiset, Tuomas Hyrskymurrot ja muut toverit olisivat jääneet Suomen politiikkaan ja olleet siinä mukana syksyllä -39. Heidän sijaansa vaikuttajina olivat Tannerin ja Voionmaan kaltaiset järkimiehet. Heidän ansioistaan Suomi pystyi puolustautumaan yksimielisenä ja päättäväisesti, kun Stalin ryhtyi syksyllä 1939 Hitlerin suosiollisella avustuksella haalimaan takaisin niitä alueita, jotka Venäjä oli ensimmäisessä maailmansodassa menettänyt.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

""Lenin puolestaan lähetti Suomen sosiaalidemokraateille innokkaan viestin heti otettuaan vallan Pietarissa: "Nouskaa, nouskaa viipymättä ja ottakaa valta järjestyneen työväestön käsiin!" Helsingissä pidettiinkin marraskuun 8. päivänä kokous, jossa olivat läsnä muun muassa Kullervo Manner, O.W. Kuusinen ja Edvard Gylling. Bolsevikkeja edustivat muutamat sotilaat ja Leninin Suomeen lähettämä pietarilainen bolsevikki, metallityömies Jukka Rahja. He vaativat suomalaisia tekemään vallankumouksen, ja Kuusinen vakuutti sen tapahtuvan jo samalla viikolla.""

Pentti Virrankoski, Suomen historia, osa 2, 2001

"Stalin yllytti Helsingissä 27.11.1917 punikkeja kapinaan, luvaten venäjän avun. Kaikkien Venäjän kansojen (ml. Suomi) piti liittyä yhteen yhdeksi armeijaksi."

Tuomo Polvinen, Venäjän vallankumous ja Suomi, Osa I

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Yksi valhe on, että punaiset aloittivat kapinan laillista hallitusta vastaan. Ensinnäkin, Suomessa ei ollut mitään laillista hallitusta, vaan hallituksen asema oli ollut kiistanalainen siitä lähtien, kun Kerenski laittomasti hajotti eduskunnan."

Vaikka tämä pitäisi paikkansa, niin oikeuttaako se aseelliseen vallankaappaukseen? Eikö tällöin olisi ollut parempi järjestää uudet vaalit?

"Miksi kuitenkin pari viikkoa sitä ennen Sortavalasta on lähetetty sähke Mannerheimille, joka sanoo "Karjala nousee kaikin miehinensä vapauttamaan maata anarkian häpeästä, luotamme urheiden Pohjanmaan miestenkin täyttävän velvollisuutensa""

Kyseinen viesti kuulemma lähetettiin 10.1.1918, mutta Svinhuvudin senaatti nimitti Mannerheimin sotilaskomitean johtoon 15.1.1918.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustaf_Emil_Man...

Tämän lisäksi viestissä ei mainita sen lähettäjää. Kuka hän oli ja millä valtuuksilla hän toimi?

"Toisin sanoen, valkoiset olivat oikein ylpeitä sodan jälkeen siitä, että he lähtivät vapauttamaan etelän "roskaväen metelöinnistä" tai "anarkiasta". Kyllä minä enemmän uskon aikalaisia kuin myöhemmin keksittyjä satuja."

Kuka sitten lähetti mainitun sähkeen ja keitä Suomen Kuvalehti haastatteli vuonna 1919? Jos puhutaan aikalaisista, niin silloin olisi hyvä mainita nimiä, että jälkipolvet tietäisivät ketkä tarkalleen ottaen olivat äänessä.

"En liitä punaisiin moraalisia attribuutteja muuten kuin reippaus ja valmius ottaa aloite, mutta näyttää minusta siltä, että pahentunut elintarviketilanne ja hyvin lyhyessä muistissa ollut nälänhätä merkitsivät paljon. Ihmiset eivät toista kertaa kuolisi nälkään. Ei nyt, kun oli ase kädessä."

Ensinnäkin vuoden 1917 sato epäonnistui aika pahasti. Sen lisäksi ulkomailta oli I maailmansodan takia vaikea tuoda ruokaa, sillä sodan takia miljoonia venäläisiä talonpoikia oli aseissa ja ruuasta oli pulaa. Ruotsi pystyi ruokkimaan itsensä ja ruuan tuonti sieltä sodan takia oli hankalaa. Samaan aikaan Saksa oli vihollismaa, jonka voimakas laivasto hallitsi Itämerta. Tämän lisäksi Suomeen iski vielä espanjantauti, joka luultavasti tappoi kymmeniätuhansia suomalaisia.

Tuossa tilanteessa aseisiin tarttuminen vain jyrkensi suomalaisen yhteiskunnan vastakkainasettelua, sillä se johti tilanteeseen, jossa ihmisten piti aseistautua ja valita puolensa, jos halusivat selviytyä. Olisi ollut parempi vuonna 1918, että vähäistä ruokamäärää olisi säännöstelty ja pidetty yhteiskuntarauha yllä, sillä sitä kautta suurempi määrä suomalaisia oli selvitynyt vuoden 1918 koettelemuksista.

Suomalaisten punaisten sympatiseeraajien itkemiset tuovat mieleen Yhdysvaltain etelävaltioiden ns. "Lost Cause" - mentaliteetin, jolla hävinnyt osapuoli pyrki epärehellisesti tekemään itsestään jalon häviäjän ja mustamaalaamaan voittajaa. Yhdysvaltain sisällissodan (1861-1865) seurauksena etelän orjayhteiskunta kukistui ja Suomen sisällissodan seurauksena Suomi vältti joutumasta Neuvosto-Venäjän ikeen alle. Toisin kävi esimerkiksi Kaukasuksella, jossa Georgia, Armenia ja Azerbaizan joutuivat lyhyen itsenäisyyden jälkeen puna-armeijan miehittämäksi ja osaksi "iloista" kansojen perhettä.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

On oikeastaan aivan samantekevää että oliko Suomessa tuolloin "laillinen hallitus" vai ei. "Laillinen hallitus" on merkityksetön propagandatermi jolla tietyt tahot yrittävät oikeuttaa toimintansa. Natsi-Saksassakin oli omassa kontekstissaan "laillinen hallitus" eikä se eronnut paljoakaan siitä hallituksesta joka Suomessa oli sisällissodan aikaan. Maailman pahimmat hirmuteot on tosiasiassa tehty juuri "laillisten hallitusten" toimesta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Lokakuun 1917 eduskuntavaaleihin osallistui 200 000 äänestäjää enemmän kuin edellisiin vaaleihin. Porvarit saivat 108 paikkaa, sosialistit 92 (ennen 103).

Tuomo Polvinen, Venäjän vallankumous ja Suomi, Osa I,

"Uudet, yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen pohjautuvat kunnallislait oli vastikään säädetty. Ne olivat itse asiassa astuneet voimaan vuoden 1918 alussa, ja ensimmäiset niiden mukaiset kunnallisvaalit oli määrätty tulevan maaliskuun 20. päiväksi.""

Jussi T. Lappalainen et al, Yhden kortin varassa, 1989

Venäjä yllytti pnaisia nousemaan kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan. Venäjä myös aseisti kapinalliset.

Toimituksen poiminnat